Als je tijdens het eten buiten door wespen “omsingeld” wordt door wespen, neem dan gemalen koffie, maak er een kleine “vulkaan” van in een asbak en steek het in brand. Het zal roken, branden als wierook, ruiken naar gebrande koffie... de wespen haten dit en je zult een geweldige tijd hebben zonder gevaar, en zonder hen.

 

Pas op met algen- en groene aanslagreiniger

Het wordt weer warmer en daarom wil iedereen heerlijk in de tuin van het zonnetje genieten. Maar eerst moet de tuin in orde gemaakt worden. De tuinmeubelen en het terras moeten worden schoongemaakt en dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk doen.

Daar zijn allerlei schoonmaakmiddelen voor zoals algenreiniger en/of groene aanslag reiniger. Hartstikke handig, maar gevaarlijk voor je huisdier! En het maakt niet uit welk merk het is.

Let goed op: deze reinigingsspullen zijn ontzettend giftig voor veel dieren. Misschien likt je huisdier niet direct aan het schoonmaakmiddel, maar toch kan hij hier heel gemakkelijk mee in aanraking komen. Je hond en/of kat loopt over het net schoongemaakte terras en likt daarna zijn pootjes schoon. Hierdoor ontstaan er pijnlijke blaren op de tong en in de keel! 

Ook natuurdieren zoals egels lopen over het terras en hierdoor kunnen de neusjes en pootjes worden aangetast. 

Spoel daarom na gebruik van een reiniger het terras heel goed na met veel water en laat je dier pas weer naar buiten wanneer het terras helemaal is opgedroogd.

 

Geniet u elk jaar ook weer van Pasen?

Yummie lekkere chocoladepaaseitjes.

PAS OP!! Voor uw dieren is chocolade giftig.

In chocolade zit de stof: THEO BROMINE.

Deze stof is voor ons niet giftig, maar wel voor honden, katten, paarden, vogels en fretten.

De eerste symptomen bestaan uit: Braken, zere buik, diarree, onrustig, hyperactief, hele snelle ademhaling, en hele snelle hartslag. Ook moet uw dier veel drinken en plassen.

 

Heeft u het vermoeden dat uw dier chocolade gegeten heeft, BEL DIRECT UW DIERENARTS!!

 

VOGELGRIEP

Er komen meldingen bij ons binnen van zieke of dode (wilde) vogels. Mogelijk zijn deze besmet met vogelgriep. Hieronder kunt u onder andere lezen wat vogelgriep precies is. Maar ook waar u dode vogels kunt melden. En of u zelf (of uw huisdier) besmet kunt raken.

Wat is er aan de hand?

Sinds oktober 2021 is in Nederland opnieuw vogelgriep vastgesteld. Daarom gelden er sindsdien landelijke maatregelen voor pluimveehouders en hobbyhouders, zoals een ophok- of afschermplicht. Op verschillende plekken in het land worden dode watervogels gevonden en zijn er meerdere uitbraken op pluimveebedrijven.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep (aviaire influenza) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk kunnen zijn voor pluimvee en wilde watervogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen, eenden, ganzen, duiven en zwanen.
Vogelgriep komt over de hele wereld voor. Veel watervogels zijn drager van griepvirussen, maar worden er zelf niet ziek van. Contact tussen wilde watervogels en pluimvee wordt gezien als een oorzaak van uitbraken van vogelgriep onder pluimvee.

Wat te doen als u een zieke of dode vogel vindt?

Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze niet aan! Het is belangrijk om vondsten van één of meerdere dode wilde vogels op 1 locatie te melden. Dit kan via de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Let op: meld dode dieren niet bij de Stichting Dierenambulance!

Kunt u vogelgriep krijgen?

In zeldzame gevallen kunnen mensen besmet raken met bepaalde typen vogelgriep. Dit is gebeurd bij direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen, zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde klachten als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking. Meestal verlopen deze infecties bij mensen mild. Als je ziek wordt, is dat binnen tien dagen na het laatste contact met zieke dieren.

Is vogelgriep gevaarlijk voor honden of katten?

Het is bekend dat honden en katten gevoelig zijn voor vogelgriep. Is een hond of kat in aanraking gekomen met een besmet dier (bijvoorbeeld door het eten ervan)? Dan kan het dier daarna sloom worden, benauwd worden, veel gaan hijgen, oogontstekingen ontwikkelen en zenuwkwalen krijgen, zoals trillen of wankel lopen. Houd daarom uit voorzorg bijvoorbeeld uw hond aan de lijn op plekken waar dode watervogels kunnen liggen. Zo voorkomt u dat uw hond in contact komt met besmette dode vogels.

 

 

KERST. EEN HELE GEZELLIGE TIJD, U KENT HET WEL.

 
In de maand December, worden in de meeste huizen weer versieringen aangebracht, vanwege de mooie dagen met kerst. De kerstboom, kerststal, maar ook de kerststukjes met kaarsen komen weer op de tafels. LET U WEL OP???In de kerststukjes zitten meestal ook DENNENAPPELS in verwerkt. 
Een Dennenappel wordt meestal tijdens het spelen door honden ingeslikt. Dennenappels zijn in principe niet giftig voor uw hond, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat uw hond zijn darmen een levensbedreigende verstopping krijgt.
Zo ook als u in deze periode naar het bos gaat, daar liggen ze nu ook volop.
Let dus goed op wat uw hond eet en voorkom problemen.
 

 

DE HERFST.

Als het herfst is, valt er van alles van de bomen, vallende bladeren, maar ook verschillende noten, denkt u maar aan: Kastanjes, Beukennootjes, eikels enzovoort. Het is alleen niet zonder gevaar voor onze dieren. Eikels kunnen bijvoorbeeld problemen veroorzaken voor de dieren die ze opeten. Ook uw hond kan erg ziek worden na het eten van de eikels. De eikels zijn namelijk giftig voor uw hond. Eikels bevatten een hoog gehalte aan looizuur (Tannine). Je hond kan na het eten hiervan niet alleen behoorlijk ziek worden, maar er zelf dood aan gaan.

De giftige stof kan schade veroorzaken aan de darmen, bloedvaten en aan de nieren.

De eerste verschijnselen zijn: Misselijkheid, Rusteloos, Sloomheid, Braken, buikpijn en meestal gaat dit ook gepaard met diarree.

Eikels zijn niet alleen giftig voor uw hond, maar ook voor paarden, runderen, schapen en geiten kunnen er ziek van worden. Deze dieren eten ook meestal het blad van de bomen, als deze aan de rand van de weide staan.

En hoe groener de eikeltjes zijn zo te hoger tannine gehalte er is.

Ga dan ook gelijk naar uw dierenarts, als u het vermoeden heeft dat uw dier eikeltjes heeft gegeten, en bovenstaande verschijnselen heeft.

Veel Nederlandse huishoudens hebben de Corona-zelftest in huis. U kunt deze zelftest het beste opbergen buiten het bereik van uw huisdieren. In deze zelftest zit namelijk een giftig stofje voor uw dier.

Als uw huisdier het plastic buisje van de Flowflex Covid19-zelftest van de tafel pakt en kapot bijt, kan het zijn dat uw dier nadat hij deze vloeistof binnengekregen doodziek wordt. 

GA DAN OOK GELIJK NAAR DE DIERENARTS. 

 

Giftig stofje Sodium azide 

In het buisje van de zelftest zit het giftige SODIUM AZIDE.

De 5 ml vloeistof in de test kan zo na opname uw huisdier behoorlijk ziek maken, met name jonge, zwakke en zieke dieren. 

Geen informatie op de bijsluiter 

Op de bijsluiter van de Covid-zelftest is geen informatie over de samenstelling of giftigheid te vinden. Dat komt omdat het een medisch hulpmiddel betreft en dat valt onder de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Goed om te weten. 

WEES DUS GEWAARSCHUWD, HOUD DE COVID ZELFTEST WEG BIJ UW HUISDIEREN EN OOK WEG BIJ (KLEINE) KINDEREN, WANT EEN ONGELUK ZIT IN EEN KLEIN "PIPETJE".